Ciasteczka ze słonecznikiem i orzechami
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 300 g mąki, szkl. ziaren słonecznika, 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich, szczypta soli, 250 g margaryny, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, 1 białko, 2 łyżki cukru.
Mąkę wsypać do miski, dodać ziarna słonecznika, orzechy, szczyptę soli, cukier puder, posiekaną margarynę oraz żółtka. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz. do lodówki. Następnie rozwałkować i szklanką wycinać ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Ostudzić na kratce.
Bardzo szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają z talerza:)