Faszerowana biała papryka

29 października 2012, dodał: Marta11986
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 6 sztuk białej papryki
  • 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 2 pomidory czerwone
  • 1 kiełbaska
  • natka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 plastrów serka topionego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta bazylji
  • szczypta tymianku
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka listków świeżego estragonu
  • oliwa z oliwek
  • sos:
  • 0,5 kostki rosołowej
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 sztuki śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować paprykę.Z każdej papryki odkroić końcówki z ogonkiem i  delikatnie wydrążyć środek nasienny.Wydrążone papryki umyć.Na chwilę odłożyć. Kaszę jęczmienną ugotować.Cebulę obrać,opłukać i pokroić w  kosteczkę.Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i zasmażyć cebulkę.Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę dodając do cebuli.Kiełbaskę pokroić w  większą kostkę.Pomidory opłukać i również pokroić.Wszystko wrzucić do cebuli i jeszcze przez chwilkę zasmażyć.Całość przełożyć do ugotowanej kaszy jęczmiennej i wymieszać.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,słodką papryką,bazylią oraz tymiankiem.Wymieszać.Koperek opłukać i  posiekać.Dodać do farszu.Paprykę napełnić farszem.Na blachę wlać oliwę z  oliwek i ułożyć paprykę.Piec w piekarniku w 180 stopniach ok.25-30 minut. Pięć minut przed końcem zapiekania ułożyć na każdą paprykę plaster serka topionego. Sos: Cebule obrać,opłukać i pokroić w drobną kosteczkę.Zasmażyć. Do garnuszka wlać wodę i kostkę rosołową.Wymieszać.Dodać zasmażoną cebulkę.Dodać koncentrat pomidorowy oraz ketchup.Wymieszać.Do smaku wsypać cukier oraz drobno pokrojone śliwki kalifornijskie.W odrobinie wywaru wymieszać mąkę pszenną i  przelać do sosu.Chwilkę podgotować. Faszerowaną paprykę ułożyć na talerzach polewając sosem.Na wierzch ułożyć świeżą mięte oraz rozmaryn.

file1351533184