Muffinki z puree z dyni
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki cukru
pół łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
50 ml oleju
pół szklanki maślanki lub kefiru
pół szklanki mleka
solidna łyżka miodu
1 kg dyni (obranej)
Przygotowanie zaczynamy od uzyskania puree z dyni. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy niewielką ilością wody i prażymy. Gdy zacznie mięknąć blenderujemy całość i lekko podprażamy, dynia nie może być surowa i zbyt wodnista. Gotową studzimy.
Ciasto na muffinki przygotowujemy łącząc suche składniki z mokrymi. Całość niedbale mieszamy i powstała masą napełniamy foremki lub papilotki do 2/3 objętości.
Pieczemy 20-25 min w 190 st.
Jako że uwielbiam dynię dla większego podkreślenia smaku do mojego deseru podałam dynię blanszowaną (do niewielkiej ilości wodzy dodaje się ok pół łyżeczki octu, cukier i goździki. Gdy dynia staje się szklista to znak że jest idealna!).