Muffinki z puree z dyni

27 października 2012, dodał: Kosmala
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

pół szklanki cukru

pół łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

szczypta soli

50 ml oleju

pół szklanki maślanki lub kefiru

pół szklanki mleka

solidna łyżka miodu

1 kg dyni (obranej)

    Przygotowanie zaczynamy od uzyskania puree z dyni. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy niewielką ilością wody i prażymy. Gdy zacznie mięknąć blenderujemy całość i lekko podprażamy, dynia nie może być surowa i zbyt wodnista. Gotową studzimy.

    Ciasto na muffinki przygotowujemy łącząc suche składniki z mokrymi. Całość niedbale mieszamy i powstała masą napełniamy foremki lub papilotki do 2/3 objętości.

    Pieczemy 20-25 min w 190 st.

    Jako że uwielbiam dynię dla większego podkreślenia smaku do mojego deseru podałam dynię blanszowaną (do niewielkiej ilości wodzy dodaje się ok pół łyżeczki octu, cukier i goździki. Gdy dynia staje się szklista to znak że jest idealna!).

    file1351342322



    FORUM - bieżące dyskusje

    Naturalne kosmetyki
    Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
    Typy mężczyzn
    Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
    Jak można zostać dietetykiem
    Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
    leczenie niepłodnosci
    Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...