Syrop z agawy: alternatywa dla cukru?

23 października 2012, dodał: LogoEwa
Artykuł zewnętrzny

Agawa jest rośliną zaliczaną do sukulentów, występującą na terenie Stanów Zjednoczonych.

Może być traktowana jako roślina ozdobna, w przeszłości wykorzystywana była do wyrabiania sznurów i lin.

Obecnie jednak agawa jest rośliną popularną głównie ze względu na swoje właściwości smakowe, które z powodzeniem mogą zostać wykorzystane w każdej kuchni.

Swoim kolorem oraz konsystencją syrop z agawy przypomina płynny miód. Dzieje się tak dzięki procesom prowadzącym do powstania tego słodkiego dodatku do potraw. Wyciśnięty sok z agawy zostaje podgrzewany tak długo, aby stać się gęstym syropem. W sklepach można znaleźć go aż w trzech kolorach – od jasnożółtego do brązowego. Im ciemniejszy kolor, tym głębszy i wyraźniejszy smak syropu.

Syrop z agawy składa się w około 80% z fruktozy i 20% z glukozy. Warto zwrócić uwagę na indeks glikemiczny tego produktu. Jest on bardzo niski, ale UWAGA! Pamiętajmy, że indeks glikemiczny uwzględnia tylko zawartość glukozy (czyli w tym przypadku 20%), natomiast fruktoza jest pomijana (aż 80%!). Dlatego warto uważać, ponieważ pomimo mniejszej kaloryczności od miodu, syrop z agawy może być w nadmiarze szkodliwy dla osób z nietolerancją fruktozy lub dla cukrzyków.

A do czego możemy go wykorzystać?

– do słodzenia herbaty czy innych napojów (również mrożonych)

– do deserów, lodów i ciast

– jako dodatek do mięs

– jako dodatek do owoców morza

– a nawet jako dodatek do orientalnych zup.

Najlepszym sposobem, aby wyrobić swoje zdanie na temat tego słodkiego syropu, jest po prostu jego zakup i wypróbowanie na własnych kubkach smakowych.