Szarlotka węgierkowo-orzechowa
Artykuł zewnętrzny
składniki:
kasza manna 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opak.
masło (margaryna), ok.12 dkg
cynamon 3 łyżki
śliwki, 80 dkg 2 garści mielonych/siekanych orzechów laskowych
Wymieszać kaszę, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek. Podzielić na 3 części.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i wypestkować. Masło pokroić na plastry, podzielić na 3 porcje.
Formę wysmarować masłem i posypać orzechami. Do blachy wsypać 1/3 porcji ciasta. Ułożyć 1/3 plasterków masła. Wyłożyć połowę śliwek, posypać cynamonem Rozłożyć resztę ciasta i masła. Posypać orzechami. Piec ok.50 minut w rozgrzanym piekarniku w temp.200 stop.