Zapiekanka z mięsem indyka i brukselką

3 października 2013, dodał: wittchen
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

pół kg mięsa mielonego z indyka

30 dag brukselki

4 ząbki czosnku

łyżka oleju

łyżka mąki

łyżka masła

szklanka śmietanki

szklanka mleka

serek topiony śmietankowy 100 g

1 kostka rosołowa

sól

pieprz

Przygotowanie:

Podsmażyć mięso na oleju. Czosnek obrać i wycisnąć na patelnię do mięsa, znów podsmażyć i doprawić solą oraz pieprzem. Brukselkę i kostkę rosołową wrzucić do wrzątku, gotować 10 minut. Żaroodporną formę nasmarować tłuszczem, rozłożyć w niej masę mięsną i na niej ułożyć brukselkę.

Roztopić w rondlu masło, oprószyć mąką i całość zasmażyć mieszając i powoli dolewając mleko i śmietankę. Doprowadzić do gotowania, a następnie dodać serek i rozpuścić go w sosie. Tak przygotowanym sosem polać brukselkę w formie. Zapiekać ok. pół godziny w 200 stopniach.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

HCV się rozprzestrzenia
Według danych WHO na przewlekłe zapalenie wątroby typu C choruje już 50 milionów...
Jak zepsuć sobie związek?
Podobno to 5 najczęstszych sposobów na nieudany związek: 1. Idealizowanie - poddawanie się magii...
Czy zlikwidują kasy samoobsługowe?…
Kasy samoobsługowe wprowadza coraz więcej polskich sklepów, jednak zagraniczne sieci coraz częściej podejmują...
Zaostrzenie przepisów dot. handlu t…
Unijny System Track&Trace, czyli System Śledzenia Ruchu i Pochodzenia Wyrobów Tytoniowych ma służyć zapobieganiu...