Cukinia faszerowana z parówkami i serem

18 października 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:
2 średniej wielkości młode cukinie
2 jajka :)  na twardo
10 dag twarogu tłustego
5 dag żółtego sera
2 parówki
1 łyżka siekanego koperku
2 łyżki masła
2 łyżeczki bułki tartej
sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne. Możecie tez obrać cukinię, ja tego nie zrobiłam bo wolę taką ze skórką. Jajka obieramy, siekamy drobno, wrzucamy do miseczki. Parówki pozbawiamy foli, kroimy na plasterki. I także  – siup do miseczki. Podobnie twaróg, koperek, starty żółty ser, przyprawy…Mieszamy starannie  i napełniamy „miseczki” z cukinii powstałą w ten sposób masą.  Naczynie żaroodporne smarujemy obficie masełkiem, układamy w nim nasze połówki cukinii i pieczemy w piekarniku nagrzanym do jakichś 190 stopni około 15 minut.
W tym czasie roztapiamy  resztę pozostałego masła, dodajemy do niego bułkę i tym polewamy cukinie. Zapiekamy następne 15 min.

file1350549506