Czekoladowa tarta z gruszkami

3 października 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

35 dag mąki pszennej,

15 dag margaryny,

jajko,

10 dag cukru,

szczypta soli.

Ze składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folią aluminiową i włożyć na 1/2 godz do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę o śr.27cm i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 190st.

Dodatkowo:

2 gruszki,

szkl. kompotu z jabłek,

szkl. mleka,

2 żółtka,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

2 łyżki cukru,

50g mlecznej czekolady.

Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Zagotować wraz z kompotem z jabłek i ostudzić. Gruszki wyjąć, odcedzić. Kompot zmieszać z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować z czekoladą i cukrem, wlać kopmot, zagotować. Ciepłą masę wylać na podpieczony spód. Promieniście ułożyć cząstki gruszek. Piec ok. 20 min w temp. 180st.

Tarta jest delikatna w smaku i nie za słodka. Żaden łasuch jej się nie oprze…

file1349284690



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz