Pomidory zapiekane z grzybami i serem

15 września 2012, dodał: okulary
Artykuł zewnętrzny

Przygotowanie 50 min dla 4 osób

8 pomidorów,2 cebule

4 łyżki margaryny

30 dkg świeżych grzybów

5 dkg żółtego sera

3 łyżki gęstej śmietany

1 łyżka mąki, natka

sól,pieprz

Pomidory umyć,ściąć czubki,wyjąć miąższ,oprószyć solą i pieprzem.Cebulę pokroić w kostkę,grzyby oczyścić,opłukać,pokroić w kostkę.Rozgrzać połowę tłuszczu,zeszklić cebulę,wrzucić grzyby i dusić  aż będą miękkie,oprószyć mąką,wlać śmietanę,dodać natkę,zagotować,przyprawić.Grzybami wypełnić pomidory,polać pozostałym tłuszczem,posypać startym serem,zapiec w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C,wyjąć kiedy ser się rozpuści.Jeżeli w wydrążonych pomidorach wytworzył się sok, należy go wylać,odwracając przygotowane miseczki dnem do góry.