Ptysie z grzybowym nadzieniem

14 września 2012,
dodał: kantyczka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
na 30 sztuk:
130 g masła
160 g mąki
300 ml wody
4 jajka
łyżeczka soli

na farsz:
30 dag grzybów mrożonych
2 cebule
łyżka masła
łyżka gęstej śmietany
łyżka posiekanego koperku sól
czarny pieprz

Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Dosypać mąkę i dokładnie wymieszać mikserem ręcznym.

Zdjąć z ognia nadal mieszając i po kilku minutach dodać całe jajka. Wymieszać ciasto, aż będzie jednorodne i błyszczące. Na wyłożonych papierem do pieczenia blachach ułożyć łyżką ciasto ptysiowe, zachowując odstęp między ptysiami. Piec w temp. 220 stopni ok. 15 minut, po czym wyjąć i ponakłuwać ptysie ostrym nożem. Następnie podsuszać je w piekarniku 5-10 minut, aż będą chrupkie. Przecinać na pół i nadziewać farszem.
Przygotowanie farszu:
Podsmażyć cebulę pociętą w kostkę na maśle, dodać zmrożone grzyby i smażyć 10 min. na ostrym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, łyżką gęstej śmietany i koperkiem.



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...