Orecchiette Boscaiola
Składniki:
proporcje dla 6 osób (niby powinno wystarczyć – u mnie skończyło się na 4)
- 1/2 kg podgrzybków lub innych grzybów
- 15 dkg surowego, wędzonego boczku (w oryginale pancetta)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 1/2 szklanki śmietany (powyżej 18 %)
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 40 dkg makaronu
- sól do smaku
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
Boczek pokroić w cieniutkie słupki. Na patelni rozpuścić masło, dodać boczek i wysmażyć na wolnym ogniu. Do boczku dodać czosnek i cebulę, smażyć aż cebula ładnie się zeszkli (należy pilnować, żeby się nie przypaliło). Dodać pokrojone grzyby, śmietanę oraz pieprz, doprawić solą i dusić 5-7 minut.
W tym czasie ugotować makaron (w dużej ilości osolonej wody, al dente). Odlać kubeczek wody przed odcedzeniem makaronu (jeśli sos będzie za gęsty taka woda idealnie nadaje się do podlania).
Do sosu dodać połowę parmezanu, makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Jeśli sos będzie za gęsty dolać wodę z gotowania makaronu.
Przed podaniem posypać resztą parmezanu, ozdobić natką pietruszki.