Pikantne naleśniki z warzywami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 2 jajka,
- 20 dkg.maki,
- 50 dkg,pieczarek,
- 2 pory,
- 4 pomidory,
- 10 dkg.wędzonego boczku,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz,
- szczypta natki pietruszki do przybrania.
Jajak roztrzepać z 1 szklanką wody,wsypać mąkę,lekko posolić – wyrobić na gładkie naleśnikowe ciasto,odstawić na 10 min.
Pieczarki pokroić na ćwiartki,pory pociąć w plasterki,a pomidory w kostkę.
Boczek pokroić w drobną kostkę,przyrumienić na patelni,po czym wyjąć skwarki,a na ten tłuszcz wrzucić warzywa.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i wlać 1/4 ciasta,górę ciasta posypać skwarkami i usmażyć na złoty kolor z obu stron.
Z pozostałego ciasta usmażyć jeszcze 3 naleśniki,każdego z nich posypać skwarkami,tak jak za pierwszym razem.
Naleśniki wypełnić gorącym farszem warzywnym.
Ułożyć na półmisku.
Ozdobić natką pietruszki.