Wyraziste ziemniaczki z ziołami
Artykuł zewnętrzny
Jak zdrowo i pysznie wykorzystać nadmiar ziemniaków pozostałych z obiadu? Spróbujcie upiec je wraz z ziołami :)
Będziecie potrzebować:
- całe, ugotowane ziemniaki, które zostały Wam z obiadu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżeczka zmielonej słodkiej papryki
- łyżeczka suszonej zielonej pietruszki
- 2 szczypty soli (o ile podobnie jak ja, nie zjadacie do obiadu mega słonych ziemniaków)
- 2 szczypty pieprzu
- 2 łyżki oliwy/oleju
Wykonanie:
1) Jeśli ziemniaki są w całości, to kroimy je w ósemki lub w drobniejsze kawałki
2) Obsypujemy wymienionymi przyprawami, dość dokładnie w nich obtaczamy i polewamy olejem/oliwą
3) Pieczemy w żaroodpornym naczyniu (bez przykrycia) do zrumienienia i powstania delikatnej skorupki, w 180*C (u mnie ok. 15 minut)
Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita