Kokosowe curry z polędwicy wołowej

30 sierpnia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 łyżka sosu rybnego
  • mleko kokosowe
  • 1 łyżka sosu Sambar Oelek
  • 1 łyżka zielona pasta curry
  • 200g makaronu ryżowego nitki
  • 400g chudej wołowiny, 1 cebula, 0,5 l mleczka kokosowego, czerwona papryka, natka pietruszki do posypania.

Sposób przyrządzenia:

Mięso kroimy na paseczki o długości ok. 4 cm. Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, następnie gotujemy i wrzucamy do niego mięso, cebulę posiekaną w cienkie talarki, sos Sambal Oelek i sos rybny. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu, dodajemy paprykę i gotujemy jeszcze chwilę, aż sos nieco odparuje. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym TaoTao.

na podstawie: www.taotao.pl