Grzyby na złocistej grzance
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 250 g grzybów leśnych
– 2 ząbki czosnku
-0,25 szklanki białego wina
-12 kromek bułki pszennej
– 2 opakowania serka kremowego
-5 dag parmezanu
– przyprawy: pieprz biały, zioła prowansalskie, sól czosnkowa, pieprz czarny
przygotowanie:
1.Grzyby obieramy, czyścimy i myjemy. Kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy grzyby. Posypujemy połową łyżeczki ziół prowansalskich, wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy białym pieprzem i solą czosnkową. Smażymy ok.10 minut.
2.Kromki bułki skrapiamy oliwą i opiekamy w piekarniku.
Smarujemy cienką warstwą serka kremowego i układamy podsmażone grzyby. Posypujemy tartym parmezanem i oprószamy czarnym pieprzem..
Proponuję podać z lampką białego wina