Linguini z borowikami

6 września 2012, dodał: nameko1
Artykuł zewnętrzny

składniki:

250 g makaronu linguini,
2-3 duże, świeże borowiki,
150 ml słodkiej śmietany 18%,
2 łyżki dojrzewającego sera (np. parmezanu)
1 jajko,
natka pietruszki,
2 łyżeczki masła,
sól i pieprz

Borowiki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle na złotobrązowy kolor, następnie dodać na patelnię makaron ugotowany według instrukcji producenta i pozostawić na ogniu ok. 1 minutę, cały czas mieszając. Patelnię zdjąć z palnika i zalać całość śmietanką połączoną z rozkłóconym jajkiem oraz startym serem, dokładnie wymieszać i posypać obficie natką z pietruszki.  To pyszne, ekspresowe danie jest wspaniałym pomysłem na wykorzystanie świeżo zebranych grzybów, w dodatku da się je przygotować ze składników, które zwykle można znaleźć w lodówce. Gorąco polecam.

fot: redakcja