Jak smakuje kuchnia wschodu?

5 września 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Powrót z wakacji – wspomnienia smaków tysiąca i jednej nocy

Wakacje dobiegły końca, pozostały bezcenne wspomnienia ze wspaniałych wypraw.
Podróże są ekscytujące a w dodatku kształcą! Poznajemy różne kultury i obyczaje – często zupełnie inne niż te, do których przywykliśmy. Nawiązujemy nowe znajomości, poznajemy historię różnych regionów.  Dzięki dzisiejszej technice – możemy uwieczniać nasze wojaże na niezliczonej ilości kadrów fotograficznych, setkach minut nagrań video.
Wyjątkowo urzekającymi pod wieloma względami rejonami, są kraje Arabskie, Bałkany, Grecja, Izralel… Przywozimy do domu płyty z rytmami, które poruszyły nasze serca, fiolki perfum i wonnych olejków, przyprawy.

Niezwykle ekscytującym aspektem podróżowania, są nowe smaki z którymi spotykamy się w różnych zakątkach. Smaki i aromaty potraw zostają w naszej pamięci na długo. Tradycyjne receptury
z egzotycznych krain są niezwykle bliskie sercu naszych rodaków. Po wakacjach, wymieniamy
się przepisami na tunezyjski tagine, serbski ajwar,  libańską sałatkę tabulleh czy izraelski
humus. Niestety często, te dania są nie do odtworzenia…
Przykre doświadczenie miała znajoma, zafascynowana grecką kuchnią. Urzeczona duszonymi ośmiorniczkami, którymi raczyła się podczas  urlopu w Kokkino Nero, postanowiła przyrządzić ten specjał dla swoich przyjaciół. Niestety, gumowate kąski, którymi ich ugościła, nie miały nic wspólnego z delikatnymi, rozpływającymi się w ustach przysmakami, które zapamiętała z greckiej wycieczki.

Całe szczęście, jest wiele bezpiecznych przepisów, które w łatwy sposób przyrządzimy
w domu, przywołując klimat tysiąca i jednej nocy. Świeże warzywa  i zioła są dostępne
przez cały rok, a uniwersalne składniki, jak ciecierzyca, oliwa z oliwek, orientalne przyprawy – znajdziemy już niemalże w każdym sklepie. Ważne jest też podanie przysmaków – zadbajmy o detale, egzotyczne nakrycia stołu, różne dodatki – niech wakacyjny klimat gości w Waszej kuchni i jadalni przez cały długi rok!

Tradycyjny hummus podany w prawdziwej muszli, polany oliwą z oliwek, posypany kuminem, orzeszkami piniowymi, lub natką kolendry, w towarzystwie chrupiącej, świeżej bagietki i warzyw –
to doskonały pomysł na kolację lub śniadanie we dwoje.

Bałkański ajwar – to bomba smaku i witamin.  Pasuje do dań mięsnych, grilla, a także jako dodatek do kanapek. Można go zamykać w słoiczkach i pasteryzować !

Składniki (dla 2-3 osób):

2 bakłażany (cukinie, kabaczki), 3 duże papryki, 4 pomidory, sól, pieprz, chilli, papryka słodka

czosnek, oliwa z oliwek, ocet jabłkowy (winny)

Przygotowanie:

Bakłażany (cukinie, kabaczki) umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone warzywa. Dodać przyprawy i czosnek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 25-30 min, co parę minut mieszając. Pomidory umyć, przekroić na pół i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skórki powinny zostać nam w dłoni. Starty miąższ dodać do duszonych warzyw. Całość zmiksować i doprawić od smaku octem winnym lub jabłkowym.

Wyśmienicie smakuje na zimno, na kanapce z humusem whomus?

Natomiast prosta i szybka zapiekanka, rodem z Hajfy w Izraelu, zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

Składniki (dla 3-4 osób)

4 pomidory, 300 g mięsa wołowego mielonego, 25 dkg ryżu (może być brązowy), 2 duże cebule

1 opakowanie hummusu Libański whomus?, oliwa z oliwek, łyżka masła do wysmarowania formy

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołową

Przygotowanie:

Ryż gotujemy, a cebulę drobno kroimy. Na dużej patelni smażymy cebulę z mięsem i ryżem. Doprawiamy przyprawami i dodajemy humus whomus?. Pomidory kroimy w plastry. Do formy (lub małych foremek) wysmarowanej masłem, wykładamy mięso z ryżem a na wierzch kładziemy pokrojone pomidory. Całość oprószamy przyprawami i pieczemy w piekarniku przez pół godziny w temp. 200°C.  Podajemy z surówką.

Więcej inspirujących wakacyjnych przepisów znajdziecie na stronie: http://www.whomus.pl/pl/przepisy.html

Tekst i zdjęcia: Anna Prawda