Kto choć raz użył wody z filtra na pewno dostrzegł różnicę gołym okiem. Ale taka woda to również inny smak i zapach.
Ja nie wyobrażam sobie gotowania bez filtrowania wody, biorą pod uwagę że woda z wodociągów jest zarówno twarda jak i chlorowana.
Dzbanek to rzecz niezbędna w naszej kuchni, nie tylko do parzenia herbaty ale również gotowania zupy, sosów, robienia soków, kostek lodu itp.
Przeprowadziłam 3 testy, które przekonują, że woda z krany jest mocno zanieczyszczona, ma nadmiar chloru i jest dość twarda. Przy stosowaniu wody z wodociągów jest to nieuniknione, a żeby temu zaradzić wystarczy filtrować wodę czy to za pomocą dzbanków z filtrem czy filtrami nakranowymi.
Test 1
2 szklanki w jednej woda z kranu w drugiej woda z dzbanka filtrującego.
Zdecydowanie dostrzegalne drobiazgi pływające w szklance nr 1, woda mętna i dość długo opadał osad.
W szklance z wodą z filtra od razu po nalaniu brak osadu, woda przezroczysta i bez zapachu.
Test 2
2 herbaty zaparzone oczywiście wodą z kranu i wodą z filtra ugotowaną.
Delikatny osad na powierzchni herbaty z wody z kranu, mnie zniechęcił do picia, natomiast woda z dzbanka filtrującego nie pozostawiła osadu i można cieszyć się zaparzona herbatą .
Test 3
Woda z kranu pozostawiona na całą noc w szklance, a rano piękna przezroczysta, ale do momentu, aż jej nie wylałam a tam na dnie osad/kamień.
Jeśli wprowadzamy do kuchni dzbanek filtrujący należy pamiętać :
1- odkamieniamy posiadany czajnik (aby już powstały kamień czy osad z czajnika nie mącił nam wody przefiltrowanej- bo to wprowadzi nas w błąd)
2- wykorzystujemy tylko świeżo przefiltrowaną wodę
3- przyzwyczajamy się używać tylko wody z dzbanka np. do zup, sosów, herbaty, soków, kompotów- a nasze potrawy nabiorą smaku
Filtry Aquaphor z dodatkiem inteligentnego włókna AQUALEN usuwają z wody:
- chlor 100%
- produkty ropopochodne 95%
- fenol 99%
- pestycydy 99%
- metale ciężkie 99%
- oraz redukują twardość wody
Dzbanki można nabyć w różnych kolorach, cena zależna od modelu ale pamiętajmy, że dzbanek nabywamy jednorazowo a potem dokupujemy tylko filtry, które w zależności od eksploatacji można stosować nawet do 3 miesięcy.
Model dzbanka, który posiadam ma wbudowany automatyczny wskaźnik zużycia wkładu- co jest dość pomocne, aby wiedzieć kiedy należy wkład wymienić.
Testowała:
Jolanta – Gotowanie od zawsze sprawiało mi przyjemność. Szukając inspiracji w Internecie zapragnęłam sama wyruszyć w kulinarną podróż. Możliwość testowania produktów przybliżyłoby mnie do raju kulinarnego. Swoja pasję dzielę z mężem który robi zdjęcia moim potrawą.
Prowadzi bloga: http://kulinarny-swiat.blogspot.com/