Wątróbka ze śliwkami
Artykuł zewnętrzny
wątróbkę robiłam już z morelami, gruszkami, czas na wersję śliwkową…
składniki:
- na 2-3 porcje:
- 25-30 dkg wątróbki z kurczaka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 mała cebulka
- 25 dkg śliwek węgierek
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego Demerara
- 0,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina (użyłam hiszpańskiego Roda)
- 4 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
- 3 goździki
- 2 szczypty cynamonu
- do smaku: sól, papryka mielona słodka
sposób przygotowania:
Wątróbkę oczyścić w żyłek, pokroić na mniejsze części wielkości kęsa. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulkę dodać śliwki, cynamon, goździki i cukier, dusić 10 min.. Na patelni rozgrzać olej, wątróbkę obtoczoną w mące smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie do wątróbki dodać podduszone śliwki, wlać wino i 1/3 szkl. wody, zagotować mieszając. Doprawić solą i niewielką ilością papryki i dusić 3-5 min. aż sos zgęstnieje. Można podawać z ryżem albo świeżą bułeczką.