Ryże Britta – wybór smaków – opinia blogerki

26 sierpnia 2012, dodał: Margaretkaw
Artykuł zewnętrzny
Dzięki uprzejmości portalu

www.urodaizdrowie.pl

oraz producentowi ryżu
BRITTA


miałam możliwość przetestowania pięciu rodzajów ryżu:

Dlaczego warto jeść ryż?

Na stronie producenta BRITTA czytamy:


„Ryż jest znakomitym uzupełnieniem diety. Zawiera lekkostrawne węglowodany, białko i ma mniejszą zawartość tłuszczu niż wszystkie inne ziarna. Poddany technice parboiled zachowuje 80% witamin i minerałów! Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera tłuszczów, nie uczula i nie zawiera glutenu. Znakomicie sprawdza się jako element diety dzieci, rekonwalescentów i przede wszystkim fantastycznie smakuje sam i jako składnik tysięcy wyśmienitych dań.”

Britta Ryż Dziki to produkt o wyszukanym smaku. Oprócz walorów smakowych cechuje go orzechowy zapach i smak. Ziarno ryżu dzikiego jest bardzo długie, o charakterystycznym czarno – brązowym kolorze. Jest wspaniałym dodatkiem do dań z mięsa i ryb.

Britta Ryż Biały dłuższej ekspozycji roślin na słońcu i zasobnej, żyznej glebie, ryż zawdzięcza jedyną w swoim rodzaju, nieco twardsza, strukturę, śnieżnobiały kolor oraz wyśmienity smak i delikatny aromat.
Znakomity do przygotowania dań kuchni tradycyjnej i egzotycznej. Polecany także do sałatek, przystawek i słodkich deserów.


Britta Ryż Parboiled specjalnie preparowany termicznie zachowuje wewnątrz ziarna witaminy i składniki odżywcze. Podczas gotowania nabiera delikatnego, złocistego koloru i wyraźnego aromatu.
Idealny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych i gotowanych ryb oraz potraw z warzyw. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek i deserów owocowych.

Britta Ryż Jaśminowy znany jest jako „tajski pachnący ryż” – za sprawą charakterystycznego aromatu, wydzielającego się delikatną nutą podczas gotowania.
Naturalny, subtelny aromat ryżu współgra z potrawami kuchni tajskiej i azjatyckiej oraz z daniami z owoców morza i drobiu. Jest propozycją dla znawców kuchni klasycznej, jak i dla szukających nowych smaków i inspiracji kulinarnych.

Britta Ryż Brązowy jest jednym z najmniej przetworzonych, a co za tym idzie, najbardziej wartościowych na świecie. Z ziarna usuwa się jedynie jego zewnętrzne okrywy, zachowuje zarodek i warstwę przylegająca do nasiona, dzięki czemu zachowuje więcej składników odżywczych. Britta Ryż Brązowy gotuje się nieco dłużej, a ugotowany ma lekko kleistą strukturę.
Zastosowanie:
Ceniony przez konsumentów zdrowej żywności i wegetarian. Polecany do potraw mięsnych, dań z sosami oraz dań typu casserole.

W mojej kuchni znalazły zastosowanie wszystkie rodzaje ryżu.
Idealne okazało się połączenie ryżu brązowego, jaśminowego i dzikiego jako dodatek do drugiego dania. Przygotowując ryże do jednego posiłku należy zrobić to w odpowiednim odstępie czasu, gdyż np. ryż dziki wymaga 45 minut gotowania.
Danie z wykorzystaniem trzech rodzajów ryżu zyskało na walorach smakowych, niecodziennym wyglądzie oraz właściwościach zdrowotnych.

Z połączenia ryżu parboiled i białego wyczarowałam sushi. Pozwoliłam, aby ryże gotowały się o 5 minut dłużej niż zaleca producent, aby nabrały bardziej kleistej konsystencji, co pozwoliło na dokładne zlepienie brzegów.

Do tego dania potrzebujemy:

po jednym woreczku ryżu białego i parboiled
opakowanie paluszków krabowych
1 pora
1 paprykę
1 cytrynę
3 łyżeczki sosu sojowego
6 płatów wodorostów nori

Sposób wykonania:
Rozmrażamy paluszki krabowe. Ryże gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie myjemy i kroimy pora oraz paprykę. Po ugotowaniu do ryżu dodajemy sok z całej cytryny oraz  sos sojowy, dokładnie mieszamy. Rozsmarowujemy na płatach nori i układamy paluszki krabowe, paski pora i papryki. Zwijamy w wałek, kroimy plastry o szerokości 1,5-2 cm. Podajemy z wasabi.

Testowała:

Margaretkaw – Z przyjemnością przetestuję produkty kulinarne i nie tylko. Gotowanie jest jedną z moich pasji.
Prowadzi bloga: http://przepisownik.blogspot.com/