Kultura jedzenia większości z nas nie ma nic wspólnego ze zdrowym trybem życia. Jadamy na szybko, w mieście i zwykle w ruchu. A zdrowe jedzenie ma bezpośredni wpływ nie tylko na jakość naszego życia, ale i na nasze samopoczucie. Dziś, z namysłem powinniśmy wybierać każdy składnik przygotowywanego posiłku, nawet masło czy plasterek żółtego sera. Dzięki postępowaniu według idei „slow” nauczymy się celebrować posiłki i życie.
Żyjąc wolniej – żyjesz smaczniej
Sposobów i filozofii na życie jest wiele, jednak większość z nas podąża za stylem, który tworzą narzucone przez świat zasady. W efekcie żyjemy w społeczeństwie 24-godzinnym, zadaniowym. Zwykle wykonujemy wiele czynności w jednym momencie i ciągle poszukujemy rozmaitych doznań. Konsekwencje takiego stylu, którego źródło upatruje się w biznesie i pracy biurowej, rzutują na inne sfery naszego życia. Przede wszystkim na zdrowie, bo tzw. „kultura fast food” jest dla człowieka niszcząca. Dziś wielu z nas jada nieregularnie, w biegu i lekkomyślnie. Bezwartościowe posiłki z barów lub gotowe dania z mikrofalówki to codzienność dla większości z nas. Są one przyczyną problemów z nadwagą i otyłością, mają wpływ na wzrost liczby osób cierpiących na choroby cywilizacyjne. Tymczasem można żyć inaczej – wolniej, czyli w myśl zasady „slow”.
Jedzenie to przyjemność
Idea Slow Food polega przede wszystkim na celebrowaniu i pielęgnowaniu smaków potraw oraz promowaniu regionalnej i naturalnej żywności. To styl życia, stojący w opozycji do „kultury fast food”, polegający m.in. na zdrowym odżywianiu się, przy jednakowym spożywaniu posiłków w spokoju i skupieniu. Slow Food proponuje, aby delektować się smakiem i zapachem, a tym samym czerpać przyjemność z jedzenia.
– Zauważamy zmiany upodobań konsumentów. Rośnie nasza świadomość dotycząca zdrowego odżywiania się, chętniej sięgamy po produkty ekologiczne, regionalne, tradycyjne – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Wartości, jakie są bliskie ruchowi Slow Food, czyli bazowanie na naturalnych składnikach oraz celebracja smaku i dbałość o środowisko, to także wartości bliskie Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. Nasz ser żółty doskonale smakuje i jest pełen wartości odżywczych. Do jego produkcji wykorzystujemy mleko najwyższej jakości, które skupujemy od dostawców z rejonu 10 gmin województwa podlaskiego w dorzeczach Narwi i Biebrzy – dodaje Polińska.
Żyjemy w czasach, gdzie dostęp do ogromnej ilości dóbr i produktów spożywczych jest nieograniczony, dlatego z tym większą starannością powinniśmy wybierać to, co jemy. Sięgając po naturalne produkty wrócimy do korzeni prawdziwego smaku, który pamiętają nasi dziadkowie. Warto również celebrować posiłki i delektować się nimi w rodzinnym gronie, ponieważ nic tak nie wzmacnia więzi jak wspólny obiad.