Pilaw, czyli płow po czeczeńsku

27 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Przepis rodem z Groznego

2 średnie marchewki

2 średnie cebule

3 łyżki oliwy z oliwek

2 udka z kurczaka

2 szklanki ryżu długoziarnistego

4 szklanki wrzącej wody

2 kostki rosołowe Bulion Drobiowy

3 duże ząbki czosnku

½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)

1/8 łyżeczki mielonego kardamonu

1/8 łyżeczki kurkumy

Ryż kilkakrotnie przepłukać letnią wodą. Osączyć. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Z udek usunąć skórę i odciąć końcówki. Kostki rosołowe rozpuścić we wrzątku. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę i cebulę, smażyć przez 3 minuty. Wyrównać powierzchnię. Na niej ułożyć mięso. Zasypać ryżem i wyrównać powierzchnię (tak, aby mięso nie było widoczne). Wrzucić całe ząbki czosnku i przyprawy. Drewnianą łyżkę przyłożyć pod kątem ok. 45 stopni do ścianki garnka i powoli wlewać po niej bulion tak, aby nie naruszyć powierzchni ryżu. Przykryć garnek i gotować pilaw na minimalnym ogniu do czasu, aż cały płyn zostanie wciągnięty przez ryż. Przed podaniem wymieszać.

Smacznego!

file1264599474