Pilaw, czyli płow po czeczeńsku
Przepis rodem z Groznego
2 średnie marchewki
2 średnie cebule
3 łyżki oliwy z oliwek
2 udka z kurczaka
2 szklanki ryżu długoziarnistego
4 szklanki wrzącej wody
2 kostki rosołowe Bulion Drobiowy
3 duże ząbki czosnku
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
1/8 łyżeczki kurkumy
Ryż kilkakrotnie przepłukać letnią wodą. Osączyć. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Z udek usunąć skórę i odciąć końcówki. Kostki rosołowe rozpuścić we wrzątku. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę i cebulę, smażyć przez 3 minuty. Wyrównać powierzchnię. Na niej ułożyć mięso. Zasypać ryżem i wyrównać powierzchnię (tak, aby mięso nie było widoczne). Wrzucić całe ząbki czosnku i przyprawy. Drewnianą łyżkę przyłożyć pod kątem ok. 45 stopni do ścianki garnka i powoli wlewać po niej bulion tak, aby nie naruszyć powierzchni ryżu. Przykryć garnek i gotować pilaw na minimalnym ogniu do czasu, aż cały płyn zostanie wciągnięty przez ryż. Przed podaniem wymieszać.
Smacznego!