Przepis: Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody (nie wrzącej) i wsypać łyżeczkę cukru. Odstawić. Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Wlać olej. Dodać drożdże. Zarobić ciasto, dolać wody ok. pół szklanki (aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencje. Wyrobić. Ciasto powinno być trochę klejące. Odstawić do wyrośnięcia.
Sos na spód
Składniki:
-zioła prowansalskie,
-sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy lub ketchup (ok. 1 szklanka),
Przepis:
Ok. łyżkę ziół prowansalskich zaparzyć w szklance. Wyjąć zioła łyżeczką i wymieszać z koncentratem.
Dodatki
Składniki:
-pomidory (może być każda odmiana),
-ser mozzarella,
-ser feta,
-pierś z kurczaka,
-przyprawa do dań włoskich.
Przepis:
Mozzarelle zetrzeć na tarce. Ser feta pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w plastry.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do dań włoskich i usmażyć.
Krok po kroku
Ciasto rozwałkować na wybrany kształt.Położyć na wysypaną mąką blachę.Ciasto posmarować sosem pomidorowym z ziołami.
Rozsypać ser mozzarella.
Położyć kurczaka na całości.
Rozłożyć pomidory (niezbyt ciasno).
Rozłożyć ser feta.
Rozgrzać piekarnik.
Na drugiej blaszce rozłożyć lód w kostkach, wsadzić nisko do piekarnika.