Otrębowe muffiny
Muffinki nadają się idealnie jako zamiennik dla pieczywa, są sycące a zrazem dużo mniej kaloryczne. Można również eksperymentować z dodatkami i cieszyć się smakiem coraz to innych muffinek.
Składniki:
- Półtorej szklanki otrąb owsianych
- 2 duże jajka
- 1 serek wiejski light
- Kilka listków świeżej bazylii
- 0,5 drobno posiekanej cebuli
- Drobno pokrojona połówka grillowanej piersi z kurczaka (opcjonalnie 2-3 plastry chudej szynki)
- 1/3 opakowania drożdży
- Pół szklanki mleka
- Łyżeczka mąki pszennej
- Sól, przyprawy
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka, otręby oraz serek dokładnie wymieszać. Dodać pokrojonego kurczaka , bazylię i cebulkę. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki pszennej (mleko nie może być gorące bo drożdże się sparzą i ciasto nie wyrośnie) następnie dodać do ciasta. Następnie delikatnie mieszając połączyć ubite białka z ciastem. Całość doprawić solą i przyprawami według uznania (osobiście dodaje suszonego czosnku oraz papryki chilli, chociaż całkiem niezłe wychodzą również z curry) Mieszanina powinna być dość wilgotna ale nie mocno płynna. Porozkładać do formy na muffinki na ¾ wysokości. Każdą muffinkę posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Piec ok.20min w 180st.