Kompot wiosenny

19 lipca 2012, dodał: ewuniapl
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

1,5l wody
2 szkl.drobno pokrojonego w kostkę rabarbaru
1 szkl agrestu
1 szklanka cukru
2 łyżki rodzynek
1 szklanka białego słodkiego wina
listki melisy

Rodzynki zalewamy winem odstawiamy na godzinę. Z wody i cukru gotujemy syrop,na jeszcze gorący wrzucamy przygotowane owoce zagotowujemy,trzymamy na ogniu nie dłużej niż 5 min dodajemy namoczone rodzynki w wraz z winem gotujemy jeszcze raz zestawiamy z ognia i wychładzamy po przykryciem. Podajemy w głębokich kompotierkach przybrany świeżymi listkami melisy. Kompot powinien mieć temp.  pokojową zbyt mocno wychłodzony może stracić aromat.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....