Truskawkowe ciasto mamy
Biszkopt : 5 jajek, szkl. mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, szkl. cukru.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem przez sito. Stopniowo dodawać do białek. Wylać na blaszkę o wym. 25×36 cm. Piec ok. 25 min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na pół.
Krem: 30 dag margaryny, 1/2 kg truskawek, 1 i 1/4 szkl. cukru.
Margarynę utrzeć ze szkl. cukru na biały puch (ucierać ok. 15 min). Truskawki rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć na sicie. Zasypać cukrem, wymieszać i stopniowo dodawać do kremu. Kremem przełożyć ciasto.
Wierzch: 1/2 kg truskawek, 2 galaretki truskawkowe.
Owoce umyć, przepołowić i rozłożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Tężejącą zalać owoce. Schładzać najlepiej całą noc.
Dokładnie takie ciasto zawsze piekła nam moja mama…