Kurczak w potrawce

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kurczak w potrawce

Klasyczny sposób przyrządzenia kurczaka. Delikatny. Bardzo smaczny .

Czas :1 godzina

Składniki :2 udka z kurczaka
2 marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
¼ pory
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
½ łyżeczki soli
¼ kostki masła
1 łyżka mąki
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
Cukier
½ litra wody

Kurczaka , warzywa , liść laurowy, ziele angielskie i sól zalać wodą i gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny . Rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem . Dodać żółtko z sokiem cytrynowym . Doprawić solą i cukrem .Mięso obrać od kości ( lub zostawić całe udka wedle upodobania ), włożyć w sos i podgrzać .Podawać z ryżem na sypko i marchewką z groszkiem .

 

nadesłane: Babciagramolka