Deser lodowy z jagodami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
330 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
6 żółtek
300 ml jagód leśnych
polewa czekoladowa
1 łyżka mrożonych jagód
mięta
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno za pomocą trzepaczki Triblada. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką na puch żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy do nich ubitą śmietanę i dokładnie miksujemy. Połowę jagód dusimy drobno widelcem i miksujemy z masą, następnie wsypujemy pozostałe jagody i mieszamy całość za pomocą silikonowej łopatki. Masę przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Wyjmujemy deser na talerz, dekorujemy go czekoladową polewą, posypujemy mrożonymi jagodami, dekorujemy listkiem mięty.