Dietetyczna pizza
Składniki na ciasto (na 3 średnie pizze)
- 195g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki)
- 180g mąki żytniej pełnoziarnistej (1,5 szklanki)
- 30g otrębów (u mnie mix pszennych, owsianych i orkiszowych)
- 30g drożdży
- 120ml mleka
- ok. pół szklanki wody (trzeba”wyczuć” po konsystencji ciasta – ma być zwarte!)
- po pół łyżeczki soli i cukru
- 10g oliwy (łyżka)
Składniki na sos
- ząbek czosnku
- słoiczek koncentratu pomidorowego ( u mnie na 1,5 pizzy 80g)
- zioła!!! : ) bazylia, oregano, majeranek i wszystko co lubicie
- po pół łyżeczki soli i cukru
- pieprz do smaku
Mleko delikatnie podgrzać (do około 45stopni). Wsypać do niego cukier i łyżeczkę mąki pszennej oraz rozkruszyć drożdże i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, aby drożdże podziałały ; )
W tym czasie wymieszać pozostałe mąki wraz z solą i otrębami i przygotować sos – do koncentratu dodać wszystkie zioła i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zamieszać. Gotowe : )
Zawsze w tym momencie zabieram się za tarcie sera na pizzę, krojenie wędliny, przygotowywanie innych składników, które będą mi potrzebne.
Gdy drożdże sobie podrosną przelać je do mąki i delikatnie mieszać ręką, wyrabiając ciasto. Dolać wodę w takiej ilości, która da nam idealnie zwarte ciasto, plastyczne, nie klejące się do rąk. Jeśli ewentualnie nalejemy za dużo wody, zawsze możemy dosypać sobie mąki.
Po wyrobieniu ciasta, odstawić je na pół godziny w ciepłym miejscu (u mnie zawsze daje się na szafę : )).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, dodać łyżkę oliwy i rozwałkować, posmarować sosem, rozłożyć pomidory, obsypać innymi warzywami, serem, chudą wędliną i tym, co nam się nawinie.
Piec około 20minut w 180stopniach. Dłużej, jeśli wolimy grube ciasto i nie rozwałkujemy cienko. Łatwo można jednak poznać, że pizza jest gotowa, gdy zaczynają się rumienić jej brzegi.
Ciasto świetnie nadaje się do mrożenia. Ja zawsze robię sobie go więcej i trzymam w zamrażalniku gotowe, wyrośnięte ciasto, które później w 15minut zamienia się w pizzę : )