Placuszki otrębowe z truskawkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 2 małe porcje lub 1 dla głodomora : ))
- 20g otrębów (u mnie miks owsianych, pszennych, orkiszowych, żytnich i gryczanych)
- 10g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 10g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10g mąki z kaszy jaglanej
- 20g płatków (u mnie mix pszennych, owsianych, jęczmiennych i żytnich)
- 100ml mleka
- 30ml wody
- 1 jajko
- 3 suszone daktyle
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka oleju rzepakowego
Płatki i otręby zalać mlekiem i odstawić, aby się namoczyły (u mnie wystarczyło około 15minut). Po tym czasie dodać do nich mąkę, wodę, jajko, cynamon i rozdrobnione daktyle (można podgrzać wodę i po prostu je w niej \”rozpuścić\”). Wszystko wymieszać dokładnie.
Smażyć z obu stron na odrobinie oleju : )
Ja podałam z truskawkami i to był strzał w dziesiątkę.
Miłośnicy słodkości mogą oprószyć całość cukrem pudrem lub dodać więcej daktyli do ciasta.