Kuskus zapiekany z truskawkami

1 lipca 2012, dodał: press
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

250 ml kuskusu

Mleko 2 % (około 600 ml)

2 łyżki masła

35 dag truskawek

4 łyżki cukru

2 jajka

Gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła, wlewamy mleko, zagotowujemy. Gorącym mlekiem zalewamy kaszę, mieszamy. Gdy kasza wchłonie całe mleko, wsypujemy połowę cukru, dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy około 60 sekund mikserem na najwyższych obrotach, dodajemy do lekko przestudzonej kaszy, energicznie mieszamy. Żaroodporne naczynie smarujemy pozostałym masłem. Wykładamy mniej więcej 2/3 kaszy, na nią kładziemy warstwę umytych i pokrojonych w plasterki truskawek. Przykrywamy pozostałą kaszą, posypujemy pozostałym cukrem. Przybieramy pozostałymi truskawkami. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Od razu po upieczeniu posypujemy odrobiną czekolady startej na grubych oczkach.

file1341175419