Tarta z truskawkami
Artykuł zewnętrzny
Ostatni szał na truskawki
Ostatnie spojrzenie na nie
Ostatnie delektowanie
Ciasto:
170 g miękkiego masła
300 g mąki
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170 g miękkiego masła
300 g mąki
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
200 g serka mascarpone
1 żółtko
2 łyżki cukru
2 białka ubite z łyżką cukru
dodatkowo :truskawki
Przygotowanie:
Masło miksujemy z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami. Potem wyrabiamy rękami ciasto na gładką masę. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min.
Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni.
Formę wykładamy ciastem dość cienko i równomiernie.
Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 20 min do przyrumienienia.
Studzimy.
Żółtko miksujemy z cukrem do uzyskania białej masy. Dodajemy serek i miksujemy. Następnie dodajemy delikatnie ubite białka i mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na ciasto i układamy na niej przepołowione truskawki.
Chłodzimy w lodówce minimum godzinę, a najlepiej 2 żeby masa zrobiła się zwarta.
Masło miksujemy z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami. Potem wyrabiamy rękami ciasto na gładką masę. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min.
Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni.
Formę wykładamy ciastem dość cienko i równomiernie.
Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 20 min do przyrumienienia.
Studzimy.
Żółtko miksujemy z cukrem do uzyskania białej masy. Dodajemy serek i miksujemy. Następnie dodajemy delikatnie ubite białka i mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na ciasto i układamy na niej przepołowione truskawki.
Chłodzimy w lodówce minimum godzinę, a najlepiej 2 żeby masa zrobiła się zwarta.