Truskawkowe pianki – przepis na dziś!
W tym roku sezon nam nie dopisał – jest ich mało, w wygórowanych cenach, często małe, średniej jakości. Obecnie coraz trudniej nam dostać te nadające się do jedzenia „prosto z krzaczka”. Dzisiaj przedstawiam wam pomysł co zrobić z truskawkami, które nie zachęcają nas do ich spożycia w pierwotnej postaci. Będzie to przepis na deser, który swą delikatnością zadowoli każdego smakosza- przepis na truskawkowe pianki.
Przygotowanie pianek nie jest pracochłonne, musisz jednak pamiętać, że czas ich chłodzenia w lodówce powinien trwać około 2 godzin.
Do przyrządzenia truskawkowych pianek potrzebujemy:
– 250g truskawek zmiksowanych truskawek
– 200ml śmietanki 26%
-1 łyżka soku z cytryny
-2 łyżeczki żelatyny
-ok. 4 łyżek cukru ( dosłodzić według uznania,pamiętając jednak ,że używając żelatyny konieczny jest cukier)
-ok. 3 łyżek wody
Sposób przygotowania:
Rozdrobniony mus truskawkowy wymieszać razem z cukrem i sokiem z cytryny, gotować na małym ogniu. W mi międzyczasie rozrobić żelatynę w wodzie i dolać do całości. Nasz mus nie może się zagotować. Odstawić do lodówki na nie mniej niż 2 godziny. Następnie ubić śmietanę. Schłodzony mus wyjąć z lodówki, powolnymi ruchami wkręcić do niego śmietanę. Całość przełożyć do małych miseczek,bądź kubeczków. Można ponownie wsadzić na chwilę do lodówki.
Dobra rada: Deser świetnie wygląda udekorowany listkami mięty.
Przepis ten jest idealny, gdy mamy ochotę poczuć pełnię truskawkowego smaku, a nie dysponujemy – świetnej jakości owocami. Co więcej można go także wykorzystać stosując mrożone truskawki. Z pewności przyda się w zimie.
Smacznego!