Kruche babeczki i tartaletki na lato

25 czerwca 2012,
dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Gdy pogoda latem dopisuje, orzeźwiające napoje i przekąski szybko stają się obowiązkowym elementem codziennej diety. Aby choć na chwilę zapomnieć o dławiącym gardło upale, po cytrusowe lemoniady czy sorbety sięgają zarówno dorośli, jak i dzieci, którym na chwilę przestaje być straszny ich kwaskowaty smak. Oprócz dzieci i ich rodziców, orzeźwiające właściwości cytryny doceniają także szefowie kuchfile1340617968ni – Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, poleca pastę cytrynową z dodatkiem mięty i kurkumy, jako świetne wypełnienie kruchych babeczek Dan Cake i … lata!

Wiele dobrego, jeden owoc

Mniejsze łaknienie w okresie letnim, spożywanie dużej ilości płynów i zastępowanie ciężkostrawnych dań lekkostrawnymi przekąskami pomagają w okresie letnim pozbyć się paru zbędnych kilogramów. Cytryna reguluje poziom kwasów w żołądku i skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, a napar z mięty w mig gasi pragnienie. Z połączenia obu tych składników tworzy się przysmak, który orzeźwia, oczyszcza i dodaje wigoru. Czy latem potrzeba nam czegoś więcej?

Kruche na lato

Z uwagi na mniejsze łaknienie latem sprawdzają się potrawy lekkostrawne, przekąski na jeden kęs, które można spożyć między posiłkami, przygotować „na szybko” na pikniku czy tuż przed domowym przyjęciem. Babeczki z ciasta kruchego Dan Cake do nadzień słonych i pikantnych to doskonały pomysł dla osób, które chcą stworzyć oryginalną przekąskę w krótkim czasie. 24 kruche tartaletki pozwalają kulinarnie poeksperymentować, a dzięki ciekawej formie, w której zostały wypieczone, zachwycą oczy gości.

Szef Kuchni poleca

Latem, w kuchni Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, nie brakuje świeżych ziół, warzyw czy owoców, z których kuchmistrz wydobywa te cząstki, które najlepiej podkreślają smak i aromat danej potrawy. Proponując przepis na wypełnienie kruchej babeczki Dan Cake, Robert Muzyczka postawił na pyszny smak i atrakcyjny wygląd przekąski. Krucha tartletka to przecież produkt, który, dzięki efektownemu wyglądowi, ma szansę zostać wizytówką spotkania, a gospodarzowi zapewnić uznanie w oczach jego uczestników. To dlatego w przepisie na letnie wypełnienie kruchej babeczki,  nie mogło zabraknąć mięty, skórki cytrynowej oraz, nadającej potrawom pięknego, złotego koloru, kurkumy.



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.