Tarta z mascarpone i czereśniami

21 czerwca 2012, dodał: AnnaA-G
Artykuł zewnętrzny
Kolacja rodzinna
Mama, teść, rodzina
Chwile spędzone razem…
Ciasto:
170 g miękkiego masła
300 g mąki
100 g cukru
2 żółtka
2 łyżki smietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
200 g serka mascarpone

1 żółtko
2  łyżki cukru
2 białka ubite z łyżką cukru

dodatkowo : 250 g czereśni

Przygotowanie:
Masło miksujemy  z mąką,cukrem,proszkiem do pieczenia,żółtkami i  śmietaną.Potem wyrabiamy rękami ciasto na gładką masę. Formujemy kulę i  wstawiamy do lodówki na minimum 30 min.
Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia
Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni.
Formę wykładamy ciastem dość cienko i równomiernie.
Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 20 min do przyrumienienia.
Studzimy.
Żółtko miksujemy z cukrem do uzyskania białej masy. Dodajemy serek i  miksujemy.Dodajemy delikatnie ubite białka i mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na ciasto i układamy na niej przepołowione czereśnie.
Chłodzimy w lodówce minimum godzinę,a najlepiej 2 żeby masa zrobiła się zwarta