Aromatyczne szaszłyki z jagnięcia

15 czerwca 2012, dodał: Karolina
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg mięsa z jagnięcia od łopatki, 2 zielone papryki, 16 małych pomidorków cherry, 2 duże cebule, 10 korniszonów, 10 marynowanych twardych grzybków, 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki tymianku, 8 liści laurowych, sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę ok. 2 cm. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, wypłukać i pokroić w kwadraty. Cebule pokroić w plasterki. Korniszony pokroić na grube plasterki. Każdy pomidorek owinąć plasterkiem słoniny i zabezpieczyć drewnianą wykałaczką. Nadziewać na rożenki – zaostrzone z jednej strony, ok. 20 cm długie metalowe szpikulce, i nakładać na przemian: liść laurowy, mięso, cebulę, pomidor, grzybek, paprykę, korniszon itd., aż do wypełnienia rożenka. Na głębokim talerzu wymieszać oliwę z tymiankiem, maczać w niej szaszłyki z obydwu stron, posolić i mocno popieprzyć. Piec na rozgrzanym ruszcie, na węglu drzewnym lub na żarze z drewna (dobrze jest dołożyć kilka gałązek jałowca). Łączny czas pieczenia ok. 10 minut, w połowie przewrócić na drugą stronę.