Aromatyczne szaszłyki z jagnięcia

15 czerwca 2012, dodał: Karolina
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg mięsa z jagnięcia od łopatki, 2 zielone papryki, 16 małych pomidorków cherry, 2 duże cebule, 10 korniszonów, 10 marynowanych twardych grzybków, 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki tymianku, 8 liści laurowych, sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę ok. 2 cm. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, wypłukać i pokroić w kwadraty. Cebule pokroić w plasterki. Korniszony pokroić na grube plasterki. Każdy pomidorek owinąć plasterkiem słoniny i zabezpieczyć drewnianą wykałaczką. Nadziewać na rożenki – zaostrzone z jednej strony, ok. 20 cm długie metalowe szpikulce, i nakładać na przemian: liść laurowy, mięso, cebulę, pomidor, grzybek, paprykę, korniszon itd., aż do wypełnienia rożenka. Na głębokim talerzu wymieszać oliwę z tymiankiem, maczać w niej szaszłyki z obydwu stron, posolić i mocno popieprzyć. Piec na rozgrzanym ruszcie, na węglu drzewnym lub na żarze z drewna (dobrze jest dołożyć kilka gałązek jałowca). Łączny czas pieczenia ok. 10 minut, w połowie przewrócić na drugą stronę.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...