Grillowane bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i tofu

14 czerwca 2012, dodał: [email protected]
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 2 bakłażany
– 1 cebula
– 20 dag pomidorów koktajlowych
– 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej
– 1 opakowanie tofu
– 10 dag zielonych oliwek
– 4 łyżki oliwy
– zioła prowansalskie
– kilka gałązek świeżego tymianku i bazylii

– sól

– pieprz kolorowy

– 7 pieczarek

– oliwa z oliwek

Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż ze środka część miąższu, posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz i osusz.

Cebulę obierz, pokrój w talarki. Umyte pomidorki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę razem pokrojonymi pieczarkami, doprawić pieprzem, solą, bazylią suszoną.
Tymianek i bazylie siekamy, dodajemy, sól, pieprz , oliwę z oliwek, bazylie Do tak sporządzonej marynaty wkładamy tofu i zostawiamy na 2 h. Później grillujemy około 10 minut, razem z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połowę

Do farszu dodajemy  pokrojone na plasterki oliwki i połówki pomidorków koktajlowych. Wszystko wymieszamy z tofu zgrillowanym i  pokrojonym na kawałki

Bakłażany napełniamy  farszem, układamy na tackach do grillowania i pieczemy na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec dekorujemy gałązkami tymianku

file1339669027