Pieczone ziemniaki z grilla

8 czerwca 2012, dodał: Jan
Artykuł zewnętrzny
  • Porcje: dla 3 osób
  • Czas: do 40 minut
  • Trudność: bardzo łatwy
  • Koszt: do 5 zł

Składniki:

Przepis na 3 osoby: 10 dużych ziemniaków (stare lub młode), natka z pietruszki, koperek, szczypta soli, szczypta pieprzu, majonez light,

Sposób przyrządzania

Ziemniaki z grilla są doskonałym dodatkiem do mięsnych potraw z  grilla (pieczona karkówka, boczek, kiełbasa). Przygotowanie potrawy można podzielić na 2 części:

1. przygotowanie ziemniaków

2. przygotowanie sosu

Ad 1: Duże ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy zabrudzenia, suszymy papierowym ręcznikiem. Każdy z ziemniaków owijamy szczelnie w folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki układamy na średniej wysokości na grillu i pieczemy przez ok. 30-40 minut (ziemniaki mają być miękkie).

Ad 2: Do miseczki wkładamy 3-4 duże łyżki majonezu light. Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i teraz najważniejsze – jak podajemy? Ziemniaki, jak już wspomniałem, są przystawką do dań mięsnych, można jednak spożywać je również osobno. Po wyjęciu z folii aluminiowej ziemniaki obieramy ze skórki (powinna lekko odejść (w przypadku młodych ziemniaków, dobrze wyszorowanych możemy tą czynność pominąć), rozkrawamy na ćwiartki i spożywamy maczając w sosie. Polecam. Rewelacyjny smak.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...