Deser piankowo-kokosowy – test galaretek Delecta

4 czerwca 2012, dodał: Marta Gawełek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
3 galaretki „Na szybko!”Delecta : agrestowa, truskawkowa, pomarańczowa
300 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
3 kostki czekolady
1/4szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczamy w 500ml wrzącej wody. Nie ma potrzeby zmniejszania ilości wody gdyż dzięki zastosowaniu składnika roślinnego zamiast żelatyny zwierzęcej galaretki tężeją w rekordowo krótkim czasie- 30 min! (Nawet ze świeżymi owocami takimi jak kiwi czy ananas). Do wystudzonej i lekko tężejącej galaretki wlewamy 150 ml skondensowanego mleka i miksujemy na najwyższych obrotach 2-3 minuty. Przelewamy do formy i odstawiamy do lodówki, po kilku minutach posypujemy kokosem. Przygotowujemy kolejną warstwę w taki sam sposób a ostatnią bez dodawania mleka. Dekorujemy startą czekoladą. Deser podajemy mocno schłodzony.

Galaretki „Na szybko” Delecta wyróżnia łatwość rozpuszczania oraz bardzo szybki czas tężenia. Wyraziste smaki owocowe sprawiają, że deser jest niezwykle smaczny. Po zastygnięciu są bardziej delikatne niż tradycyjne galaretki i wprost rozpływają się w ustach! Mimo tej delikatności nie rozpadają się i można je z łatwością wyjąć np z silikonowej formy.  Polecam wszystkim, którzy uwielbiają desery z galaretek oraz cenią sobie oszczędność czasu :)  Galaretki bardzo przypadły do gustu dzieciom o czym przekonałam się  w Dzień Dziecka, kiedy mimo konkurencji z innymi pysznościami znikały najszybciej :)

Galaretki do testowania oraz silikonową formę otrzymałam za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie.  Bardzo dziękuję.

Marta – Moim hobby jest gotowanie i fotografowanie. Blog kulinarny pozwala mi połączyć obie pasje oraz daje radość dzielenia się doświadczeniami i pomysłami z innymi :)
Prowadzi bloga: http://martasmakuje.blogspot.com/