Dzień Dziecka
– dlaczego warto zaprosić dziecko do kuchni?
W Dniu Dziecka każdy maluch powinien czuć się wyjątkowy. Można więc swoje pociechy zabrać do zoo, na basen lub urządzić bal. Ale zamiast tradycyjnych form spędzania czasu z dziećmi, można też urządzić uroczyste rodzinne gotowanie!
Dzień spędzony w tajemniczym dla dziecka miejscu, gdzie z garnków bucha para i skąd ulatniają się cudowne zapachy, może okazać się dla niego niezapomnianym przeżyciem. Co więcej, wspólne gotowanie przynosi ogromne korzyści zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. Oto kilka powodów, dla których warto często, nie tylko w Dniu Dziecka, zaprosić do kuchni małych pomocników. Radzi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
1.Wspólne gotowanie to wspaniały sposób na rodzinne spędzanie czasu. W kuchni nie braknie obowiązków dla wszystkich członków rodziny – obojga rodziców i pociech. Taka forma spędzania czasu pogłębia relacje rodzinne.
2.Gotowanie z dzieckiem to skuteczna metoda na zachęcenie dziecka do jedzenia. „Dziecko ma okazję zobaczyć, że sałatki przygotowywane są ze składników, owoców i warzyw, o różnorodnych kształtach i kolorach. Pamiętajmy, że często jemy oczami, więc wygląd potrawy może zachęcić dziecko do spróbowania dania. Warto więc podczas gotowania z dzieckiem sięgać nawet po nielubiane przez niego na co dzień składniki – choć nie lubi ich podanych na talerzu, w kuchni „spojrzy” na nie na nowo. Może się okazać, że nie lubi marchewki już ugotowanej, ale zje surową, albo z chęcią sięgnie po ogórki pokrojone w słupki, choć plasterki ogórków na kanapce wcale mu nie smakowały” – radzi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia Knorr. Ponadto gdy dziecko ugotuje coś samo, będzie z tego dumne i z chęcią spałaszuje przygotowane samodzielnie danie.
3.Nie musimy już wybierać – zabawa z dzieckiem czy przygotowanie kolacji. Gotując wspólnie z najmłodszymi, możemy połączyć przyjemne z pożytecznym – dziecko będzie miało frajdę z przygotowywania posiłku, a rodzice zadowolenie ze wspólnie spędzonego z nim czasu. A i kolacje będzie gotowa!
4.Dziecko, uczestnicząc w przygotowywaniu posiłków, zyskuje pewność siebie i poczucie własnej wartości. Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr, wskazuje, że „często kuchnia bywa postrzegana przez dziecko jako miejsce niedostępne, zarezerwowane wyłącznie dla dorosłych. Zaproszenie do kuchni może być dla niego wyróżnieniem”. Ponadto jeśli przedstawimy mu kilka propozycji i to jemu pozostawimy wybór, co dziś ugotujemy, poczuje się ważne. To od niego będzie zależeć, co rodzina zje np. na kolację.
5.Dziecko zaproszone do kuchni uczy się dobrych nawyków i samodzielności. Zapamięta, że przed jedzeniem myjemy ręce, a po posiłku powinniśmy po sobie posprzątać. W ten sposób dziecko staje także coraz bardziej samodzielne.
6.Gotowanie może być dla dziecka fascynującą lekcją. W kuchni ma szansę rozwinąć swój słownik – poznaje nowe słowa nazywające produkty spożywcze, czynności kulinarne, urządzenia. To także okazja do nauki kształtów, miar i wag, odcieni kolorów oraz znakomita lekcja matematyki – dodajemy rodzynki, dzielimy kostki czekolady na wszystkich członków rodziny. W kuchni mamy także szansę opowiedzieć, skąd pochodzą ziemniaki, gdzie rosną palmy z bananami, że są rejony świata, gdzie ludzie wolą ryż od ziemniaków, wykorzystując w rozmowie elementy historii i geografii. Ponadto w kuchni dozwolone są eksperymenty – i dziecko już wie, że sól rozpuszcza się w wodzie, a ryż po ugotowaniu staje się miękki.
7.Czynności wykonywane w kuchni rozwijają zdolności manualne dziecka. Krojenie, ugniatanie ciasta, wyciskanie soku to skuteczne ćwiczenia dla małych rączek. Dziecko nauczy się także trudnej czasem dla niego sztuki posługiwania się sztućcami.
8.Gotowanie to znakomity warsztat kreatywności dla dziecka. Komponując składniki sałatki, układając na talerzu warzywa, zastanawiając się, jak pokroić banana, rozwija ono swoją wyobraźnię.
9.Dziecko przyswaja sobie zasady bezpiecznego przebywania w kuchni i uczy się ich przestrzegania.
10.Wspólne gotowanie uczy dziecko współpracy i pomagania innym.
O marce
Knorr to marka produktów żywnościowych obecna na polskim rynku od 1933 roku. Jej celem jest dostarczenie polskim konsumentom doskonale smakujących produktów, na bazie których można przyrządzić szybko i prosto smaczne potrawy. Produkty marki Knorr tworzy i doskonali sztab 230 profesjonalnych kucharzy z całego świata, dla których gotowanie jest życiową pasją. Buliony, zupy, sosy, Fixy, przyprawy czy sosy sałatkowe marki Knorr to gwarancja jakości i kulinarnego sukcesu.