Meksykański kociołek Dawtona – opinia blogerki

25 maja 2012, dodał: doowa
Artykuł zewnętrzny

Dziś testujemy produkty Dawtona dzięki uprzejmości Uroda i Zdrowie.

Do testowania miałam tym razem:
keczup fit
koncentrat pomidorowy
czosnek w oleju

Czosnek w oleju powiem szczerze że mnie zaskoczył… smak bardzo delikatny i chrupiący.
Będzie znakomitym dodatkiem do sałatek ale również i do dań na ciepło jak mój meksykański kociołek.
W potrawie można wyczuć chrupiące ząbki czosnku.
Koncentrat jest bardzo aromatyczny, czyli zrobiony z dojrzałych pomidorów o kremowej konsystencji.
Jeśli chodzi o keczup to jest bardzo kremowy i pachnie oregano w bardzo miły dla nozdrzy sposób.
Najlepiej sprawdziły się produkty w potrawie.
Zapraszam na:
MEKSYKAŃSKI KOCIOŁEK
Składniki:
  • 200 g metki cebulowej
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 700 g ziemniaków
  • 300 g pora
  • 800 ml bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Dawtona
  • 450 ml keczupu Dawtona
  • 300 g fasoli czerwonej
  • 200 g fasoli różowej
  • 3 cebule
  • 1 jajo
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka chilli
  • pieprz cayenne
  • cukier do smaku
  • pieprz czarny mielony
  • 1/2 słoiczka czosnku w oleju Dawtona
Mięso metki i mielone mieszamy razem z bułką tartą , solą,chilli,jajkiem oraz z 2 drobno posiekanymi cebulami.
Z masy uformować małe kulki i smażyć je na oleju w garnku a rumiano a następnie wyjąć na talerz.
W tym samym oleju usmażyć pokrojone na kawałki ziemniaki.
Dodać pory pokrojone w plasterki i pozostałą cebulę pokrojoną w kostkę.
Smażyć przez chwilę.
Doprawić solą i pieprzem oraz dodać koncentrat pomidorowy i całość podlać bulionem i gotować przez ok. 5-10 minut.
Po tym czasie włożyć do garnka fasolę, keczup,czosnek i kulki mięsa.
Ponownie zagotować.
Przyprawić na ostro pieprzem cayenne i cukrem do smaku.
Smacznego.
Jeśli chodzi zaś o produkty Dawtona to jeszcze dostałam dodatkowo :
POWIDŁA ŚLIWKOWE-MILEJÓW
Powidła są bardzo smaczne ale nie mogłam więcej zjeść ( a szkoda) bo wymyśliłam sobie że zrobię tort przekładając blaty biszkopta powidłami i czekają na właściwy moment.
Podsumowując: produkty Dawtona używałam już wcześniej ale soki mnie urzekły a czosnek zauroczył.
Powidła też były pyszne i na pewno je kiedyś jeszcze zakupię bo raczej robię sama  wszystkie przetwory ale od czasu do czasu.
Życzę smacznego.
Testowała:

Dorota – Gotuję, piekę, eksperymenty to moja specjalność,fotografuję i kocham podróże. Nick – doowa
Prowadzi bloga: http://doowa.blogspot.com/