Łosoś z „żółtym oczkiem”
Dzwonko z łososia z jajeczno-koperkowym farszem .
Czas : 45 minut + 1 godzina marynowanie łososia
Składniki :
1 dzwonko z łososia ( ok. 15 dag )
2 jajka na twardo
1 jajko surowe
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki pokrojonego koperku
sól
pieprz zielony mielony
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
Z dzwonka łososia delikatnie wyciąć ości wraz z kawałkiem kręgosłupa .Uważać by nie przeciąć skóry , by dzwonko się nie rozpadło .
Zmieszać olej z sokiem z cytryny, pomarańczy , szczyptą soli i mielonego zielonego pieprzu . Natrzeć łososia i zostawić w lodówce na minimum 1 godzinę .
Jajka na twardo rozetrzeć na miazgę ( ja robię to widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków- tym z dziurkami ) .Dodać surowe jajko, bułkę tartą ( dosypywać po trochę tak by osiągnąć lekko ścisłą masę – jak trzeba to zwiększyć ilość ).Wsypać koperek . Wyrobić . Doprawić sola i pieprzem .
Odsączyć łososia z marynaty . Farsz uformować w lekko spłaszczony owal i ułożyć w środku dzwonka . Owinąć dzwonko wokół farszu . Obwiązać wokół nicią .
Ułożyć na kawałku pora w parowarze i gotować 20 minut ( od zagotowania wody ) .
Podawać z maślanym puree ziemniaczanym i surówką .Lub delikatnym puree ziemniaczanym ( zrobionym z odrobiną słodkiej śmietanki ) i delikatnym sosem cytrynowym .