Łosoś z „żółtym oczkiem”

15 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Dzwonko z łososia z jajeczno-koperkowym farszem .

Czas : 45 minut + 1 godzina marynowanie łososia

Składniki :

1 dzwonko z łososia ( ok. 15 dag )

2 jajka na twardo

1 jajko surowe

3 łyżki bułki tartej

3 łyżki pokrojonego koperku

sól

pieprz zielony mielony

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki soku z pomarańczy

Z dzwonka łososia delikatnie wyciąć ości wraz z kawałkiem kręgosłupa .Uważać by nie przeciąć skóry , by dzwonko się nie rozpadło .

Zmieszać olej z sokiem z cytryny, pomarańczy , szczyptą soli i mielonego zielonego pieprzu . Natrzeć łososia i zostawić w lodówce na minimum 1 godzinę .

Jajka na twardo rozetrzeć na miazgę ( ja robię to widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków- tym z dziurkami ) .Dodać surowe jajko, bułkę tartą ( dosypywać po trochę tak by osiągnąć lekko ścisłą masę – jak trzeba to zwiększyć ilość ).Wsypać koperek . Wyrobić . Doprawić sola i pieprzem .

Odsączyć łososia z marynaty . Farsz uformować w lekko spłaszczony owal i ułożyć w środku dzwonka . Owinąć dzwonko wokół farszu . Obwiązać wokół nicią .

Ułożyć na kawałku pora w parowarze i gotować 20 minut ( od zagotowania wody ) .

Podawać z maślanym puree ziemniaczanym i surówką .Lub delikatnym puree ziemniaczanym ( zrobionym z odrobiną słodkiej śmietanki ) i delikatnym sosem cytrynowym .

file1263572859