Mąka pszenna tortowa Stoisław – opinia testerki

14 maja 2012, dodał: Paulina
Artykuł zewnętrzny

Dzięki uprzejmości portalu uroda i zdrowie oraz firmy Młyny Stoisław otrzymałam do testowania paczuszkę. A właściwie niemałą paczkę. Znalazłam w niej pięć produktów (zdjęcia na samym dole posta). Owa paczka zawierała: mąkę pszenną, kaszę jęczmienną perłową, kaszę gryczaną, otręby owsiane oraz płatki owsiane górskie extra.

Już Wam pokazywałam jak zachowuje się  mąka pszenna tortowa w cieście drożdżowym, natomiast dziś Wam pokażę jak zachowuje się w biszkoptach. Kiedyś pokazałam mojej mamie taki tort na innych blogach i powiedziałam, że chcę taki zrobić, tylko nie wiem na jaką okazję. Wybrałyśmy osiemnastkę mojego młodszego brata.

Składniki:
biszkopty:
  • 6x 2 jajka
  • 6x 2 łyżki mąki
  • 6x 2 łyżki cukru
  • 6x pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze w kolorze czerwonym, żółtym i niebieskim
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania aluminiowych form
poncz:
  • pół szklanki wody
  • 2 kieliszki spirytusu
  • sok z połowy cytryny
krem:
  • 1 l śmietanki 36%
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 6-8 łyżeczek cukru pudru
do ozdoby:
  • 200 g różnokolorowych dropsów typu M&M’s, bez orzechów
I co dalej? :
biszkopty:
Polecam każdy biszkopt zrobić odzienie. Wiem, że to dużo pracy, ale wtedy sam biszkopt jest najpulchniejszy (tak zrobiłam ten czerwony i z niego jestem najbardziej zadowolona). Na każdy biszkopt zużywamy 2 jajka, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na najwyższych obrotach na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Teraz przestawiamy mikser na niskie obroty i do białek stopniowo dodajemy cukier. Kiedy cukier już się rozpuści tak samo, pomału dodajemy żółtka. To jest koniec pracy miksera. Teraz proponuję wziąć drewnianą łyżkę. W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą 2 łyżki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę barwnika spożywczego.* Mieszankę wsypujemy stopniowo lekko ją wieszając do pianki białkowej. Jeśli uważamy, że kolor jest mało intensywny możemy dodać więcej barwnika. Tak przygotowany biszkopt przelewamy do lekko natłuszczonej formy (polecam aluminiowe o średnicy ok. 23 cm). Pieczemy 12- 15 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu robimy test suchego patyczka.
* Biszkopt fioletowy- barwnik czerwony+ niebieski
biszkopt zielony- barwnik niebieski+ żółty
biszkopt pomarańczowy- barwnik żółty+ czerwony

poncz:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
krem:
Mleko podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia . W mleku rozpuszczamy żelatynę i schładzamy.  Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera na najniższe i do masy dodajemy stopniowo cukier puder oraz przestudzone mleko z żelatyną.
składanie tortu:

Na paterze kładziemy najpierw fioletowy biszkopt. Nasączamy go ponczem i rozsmarowujemy na nim śmietanowy krem. Następnie układamy niebieski biszkopt, czynność powtarzamy. Kolejne kolory to zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Na wierchu całego tortu i jego bokach również rozsmarowujemy śmietanowy krem. Tort ozdabiamy wg uznania dropsami. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Polecam kroić nożem po zanurzeniu w gorącej wodzie.

O mące pszennej tortowej firmy Stoisław:

Ponownie jestem zadowolona z zachowania się mąki. Biszkopty wyjdą w porządku jeśli zastosujemy się do podstawowym wskazówek w kwestii ich przygotowania. Więcej o mojej ocenie mąki można przeczytać tutaj (ostatni akapit posta).

Więcej do poczytania http://przepisoteka.blogspot.com/