Kulki ryżowe z serem
Składniki
(około 17 kulek wielkości orzecha włoskiego)
szklanka ryżu
ok 2 szklanek wody
kostka rosołowa
sól i pieprz
posiekana pietruszka
ok 100 g sera żółtego/fety/mozzarelli (ja dałam fetę)
Panierka:
bułka tarta/płatki kukurydziane
1 jajko
olej do smażenia
Ryż gotuję w wodzie z kostką rosołową do momentu aż woda całkowicie wyparuje,co jakiś czas mieszając by nie przywarł od do dna. Do ostudzonego ryżu dodaje posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Ser kroję w kostkę. Z ryżu formuje kulki i w każdą z nich wciskam małą kosteczkę sera. Tak przygotowane kulki obtaczam w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej i smażę z obydwu stron na złoty kolor.
Kulki można też upiec w piekarniku
Podawać ciepłe jako zamiennik dla ziemniaków/kaszy, samodzielne danie, z ulubionym sosem lub jako dodatek do sałatki