Śliwkowe kołaczyki z masą twarogową

3 maja 2012, dodał: natalina4
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 2 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 30 dag mąki
  • 110 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 8 dag masła
  • szczypta soli
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej

Na nadzienie:

  • 25 dag trzykrotnie mielonego twarogu
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 10 mrożonych śliwek
  • łyżka budyniu o smaku waniliowym

Przygotowanie:

1.Przygotuj rozczyn:drożdże wkrusz do miseczki,rozetrzyj z łyżeczką cukru i odrobiną mąki.Wymieszaj z około 50 ml ciepłego mleka.Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.W tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objetość.

2.Resztę mąki przesiej do miseczki,wymieszaj ze szczyptą soli i skórką cytrynową.Dodaj pozostały cukier,resztę ciepłego mleka,cukier waniliowy,stopione masło,żółtka oraz rozczyn.Wyrób na gładkie ciasto odstaw na około 45 minut w ciepłe miejsce.

3.Śliwki rozmroź,pokrój na cienkie cząstki.Twaróg wymieszaj z żółtkami.Następnie połącz z proszkiem budyniowym.

4.Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na oprószoną mąką stolnicę,ponownie wyrób.Rozwałkuj na cienki placek,lekko podsypując mąką.Szklanką wycinaj krążki o średnicy 6=8 cm.Blachę z piekarnika,przykryj papierem do pieczenia.Ułóż na niej krążki ciasta.Na środku każdego umieścić porcję masy twarogowej i po klika cząstek śliwek.

5.Blachę wsuń do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.Bułeczki piecz 20 minut.