Knedlowa rolada ze szpinakiem

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Knedlowa rolada ze szpinakiem

Bardzo smaczny dodatek do mięs w sosie. Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowana przy robieniu. Mniej przy niej pracy niż z kopytkami .

Czas : 1 godzina

Składniki :
1 kg ziemniaków ugotowanych
2 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
olej słonecznikowy
1 szklana mrożonego szpinaku
1 mini kostka czosnkowa Knorra
pieprz mielony
1 łyżeczka masła

Szpinak podsmażyć na maśle, doprawić mini kostką czosnkową , pieprzem .Dusić chwile by sok odparował. Ostudzić . .Ziemniaki utłuc na gładkie puree. Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków, jajka , szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde . Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym ( stolnicy ) na kształt prostokąta o grubości 2 cm . Na ciasto wyłożyć szpinak .Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku . Lnianą serwetkę wysmarować olejem . Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną . Gotować w osolonym wrzątku przez 20 minut od ponownego zagotowania po włożeniu knedla do wrzątku . Wyjąć . Zostawić by dobrze odciekła . Odwinąć . Pokroić w grube plastry .

Jeśli jest przygotowana wcześniej to pozostawić w serwecie i podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem .

Jeśli miało bo to być to samodzielne danie to można dać więcej szpinaku.

 

nadesłane: Babciagramolka