Kurczak meksykański w sosie czekoladowym (mole)

12 kwietnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji: 3-5

Składniki:

1 opakowanie Knorr Fix Soczyste żeberka w coli
4-5 udek z kurczaka (bez kości)
1 tabliczka czekolady 70% kakao
1 pęczek kolendry (ewentualnie pietruszki)
1 szklanka coli
1 sztuka czerwonej papryczki chili
1 sztuka zielonej papryczki chili
5 łyżek ketchupu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kuminu

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1. Fix Soczyste żeberka w coli Knorr wymieszaj ze szklanką wody i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj gorzką czekoladę i mieszaj do chwili, aż wszystko się rozpuści. Następnie wlej szklankę coli.
2. Udka z kurczaka umyj, pozbaw kości i usuń skórę tak, żeby zostało samo mięso.
3. Czosnek obierz i wraz z ziarnami kolendry rozgnieć w moździerzu. Pokrój papryczki chili i wraz z kuminem i zmiażdżonymi przyprawami dodaj do marynaty i połącz z mięsem.
4. Mięso wraz z marynatą włóż do woreczka do pieczenia, który znajdziesz w opakowaniu Fix Knorr, i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C ok. 40 minut. Kurczaka po meksykańsku w sosie czekoladowym możesz podawać z ryżem lub makaronem, polewając powstałym podczas pieczenia sosem i posypując świeżą kolendrą.

źródło: przepisy.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...