BIGOS

10 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    2 i 1/2 kg kapusty kiszonej
    1/2 młodej niewielkiej główki kapusty
    mięso (żeberka, golonka, wołowe) – razem 1 1/2 kg
    wędlina (boczek wędzony, kiełbasa) 80 dkg
    śliwki suszone 1/2 paczki
    grzyby suszone garść (10 dag)
    1cebula duża
    listek laurowy – 3 szt
    ziele angielskie – 5 szt
    pieprz do smaku
    jałowiec 10 szt
    koncentrat (nie koniecznie)
    vegeta jeśli trzeba dosolić

      Mięso gotujemy nie do końca, dodajemy wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną, grzybki, śliwki i przyprawy i gotujemy jeszcze ok godziny. Wyjmujemy mięso, obieramy z kości, kroimy i wkładamy spowrotem do kapysty. Podsmażamy cebulę z boczkiem i kiełbasą i wkładamy do kapusty. Dorzucamy jeszcze kapustę słodką drobno poszatkowaną i gotujemy do miękkości. Można dodać koncentrat pomidorowy jak kto woli ale nie koniecznie. Na drugi dzień jeszcze podgotować, będzie smaczniejsza. Jak wyjdzie nam bardzo dużo, gorącą wkładamy do słoików, zakręcamy i możemy bardzo długo przechowywać w lodówce.

      file1263134017



      FORUM - bieżące dyskusje

      Naturalne kosmetyki
      Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
      Typy mężczyzn
      Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
      Jak można zostać dietetykiem
      Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
      leczenie niepłodnosci
      Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...