Blisko 30% ludzi przypisuje sobie uczulenie na przynajmniej jeden produkt – pyłki traw, kurz oraz pokarm. Rzeczywistość jest jednak zupełnie inna – alergie pokarmowe są dość rzadkie i najczęściej mijają wraz z wiekiem. Badania wykazują, że około 5 – 7 % dzieci oraz 1 – 2 % dorosłych Europejczyków rzeczywiście cierpi na pokarmowe choroby alergiczne. Widać więc, że liczby te nie są aż tak duże.
Substancje uczulające występują niestety praktycznie w każdym spożywanym przez nas pokarmie. Do najczęściej uczulających pokarmów zaliczamy: mleko krowie, jaja kurze, ryby, owoce morza, soję, orzechy oraz owoce i przyprawy. Do dość popularnych alergenów zaliczają się także sztuczne dodatki do żywności – substancje wzmacniające smak i zapach, barwniki i in.
Najczęstszymi objawami alergicznymi po spożyciu pokarmu – poza objawami związanymi z przewodem pokarmowym – są reakcje skórne; jak: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry oraz obrzęk Quinckego (bezbolesny i nie swędzący obrzęk występujący najczęściej na twarzy, kończynach, w okolicach stawów oraz w obrębie błon śluzowych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego). Bywają też poważniejsze reakcje pod postacią wstrząsu anafilaktycznego występującego po kilku minutach od spożycia określonego pokarmu (najczęściej obserwuje się to u dorosłych, po spożyciu orzechów laskowych lub ziemnych).
Jedyną skuteczną terapią w przypadku alergii pokarmowej jest dieta eliminacyjna – skuteczna metoda leczenia farmakologicznego nie istnieje. Dieta eliminacyjna polega na usunięciu z diety produktów powodujących objawy alergiczne przy jednoczesnym zaspokojeniu wszystkich potrzeb organizmu na energię, składniki pokarmowe, mineralne i witaminy. W ułożeniu takiego menu może być konieczna pomoc dietetyka, gdyż wykluczenie z jadłospisu ważnego składnika diety, jakim jest np. mleko, powoduje niedobór istotnych składników odżywczych.
Przy układaniu menu warto mieć także na względzie, że objawy alergiczne po spożyciu jednego pokarmu mogą się także powtórzyć po zjedzeniu produktu o podobnym składzie alergenowym.
Produkty podobne do siebie pod tym względem przedstawia poniższa tabelka:
PRODUKT | PRODUKTY WYKAZUJĄCE POKREWIEŃSTWO ALERGENOWE |
Jabłka | Morele, brzoskwinie, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie |
Ogórek | Dynia, melon, arbuz, cukinia |
Cytryny | Pomarańcze, grapefruity, mandarynki |
Zielony groszek | Fasola, soja, soczewica, orzeszki ziemne, chleb świętojański |
Ziemniaki | Pomidory, papryka słodka i ostra, melony, pieprz krajeński, oberżyna |
Cebula | Czosnek, por, szczypiorek, szparagi, szalotka |
Liść laurowy | Cynamon, awokado |
Pietruszka | Seler naciowy i korzeniowy, koper, kminek, marchew, pasternak, kolendra |
Gorczyca | Brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, kalarepa, rzodkiewki, chrzan |
Warto jednak pamiętać, że alergia nie jest wyrokiem, dlatego nie wpadaj w panikę po diagnozie lekarza. Przy racjonalnym podejściu, zastosowaniu się do prostych rad może się okazać, że życie z alergią nie jest aż tak uciążliwe jakby się wydawało. Warto też zaznaczyć, że na efekty terapeutyczne po zastosowaniu diety są widoczne bardzo szybko po jej rozpoczęciu.
Czego unikać w przypadku alergii na białko sojowe? Omijaj szerokim łukiem wszystkie produkty, które zawierają: mączkę, mąkę czy mleko sojowe, miso, tempeh czy tofu, olej sojowy (przede wszystkim tłoczony na zimno), soję i sos sojowy,E322 – lecytynę sojową, kleiki sojowe dla dzieci, kiełki sojowe, hydrolizat białka sojowego, białka soi, białko roślinne, bulion roślinny, albuminę sojową lub białko sojowe, tamar, lecytyny.
W przypadku alergii na jaja bierz pod lupę wszelkie wyroby ciastkarskie, herbatniki, wafle, gofry, lody. Jajka są w gotowych makaronach, majonezach, galaretkach mięsnych i rybnych oraz gotowych wyrobach garmażeryjnych: pasztetach, bulionach, mielonych, sznyclach, pierogach, naleśnikach, krokietach. Unikaj także produktów, które w składzie na opakowaniu mają przynajmniej jeden z następujących składników: białko, żółtko jaja, albumina, globulina, lipovitellina, owoalbumina, owoglobulina, owomukoid, jaja w proszku, witelina.
Jeśli masz alergię na białka mleka krowiego nie włączaj do diety masła, margaryn, kremów deserowych w proszku, lodów, herbatników, gofrów, wafli, krakersów, pączków, ciastek napoleonek, czekolady mlecznej, krówek i toffi, napojów kakaowych w proszku, zupek i sosów z proszku, pieczywa żytniego, drożdżówek, bułek maślanych, rogali, ciast, podrobów, parówek, pasztetów mięsnych, gotowych potraw z ryb. Mleko dodaje się również do wielu gotowych dań, takich jak np. naleśniki, krokiety, racuchy.
Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl
Zobacz również:
-
Alergie u dzieci – konieczność czy uciążliwa przypadłość?
-
Najdziwniejsze alergie na świecie
-
Alergie na zwierzęta
-
Jak odzyskać witalność i oczyścić organizm?