Sos cytrynowy do ryb i nie tylko

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Sos cytrynowy do ryb i nie tylko


Lekki sos do potraw rybnych ( można też robić ten sos do dań warzywnych lub drobiowych – używając jako bazy odpowiednio bulionu drobiowego lub warzywnego ).

Czas : 10 minut
Składniki :
2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki
1 szklanka wywaru z ryby i warzyw ( lub 1 szklanka bulionu rybnego Knorra )
sok z cytryny
cukier
1 żółtko
½ szklanki słodkiej śmietanki
otarta na tarce ( małe oczka ) szczypta skórki cytrynowej
sól

Masło rozpuścić w rondelku .Wsypać mąkę i rozmieszać. Rozprowadzić wywarem .Dodać śmietankę .Żółtko rozprowadzić odrobiną sosu i dodać do garnuszka . Chwilę ogrzewać by sos zgęstniał ( nie zagotowywać ). Doprawić sokiem z cytryny , cukrem , skórką cytrynową i jeśli trzeba solą .

 

nadesłąne: Babciagramolka